Solistenwedstrijd Vlamo Limburg

Op 25 februari behaalden Boaz Schenkel (Euphonium) 84 % en Siebe Duijsters (hoorn) 87 % in de 2de afdeling.
Op 4 maart  behaalden Dounia Bouraidah (dwarsfluit) 85,5 % in eerste afdeling, Nina Sleven (hobo) 86 % en Dorien Cuypers (hobo) 84 %, beiden in ere afdeling.

Nina Sleven en Dorien Cuypers vertegenwoordigden onze provincie op de finalewedstrijd te Antwerpen op 22 april.
Zij behaalden respectievelijk 81 en 77 % in ere afdeling.
Proficiat aan allen.

Nieuws van het concertweekend 27/28 januari in Gent & Antwerpen.

Koninklijke Harmonie Concordia Maaseik concerteert

Als postuum eerbetoon aan André Waignein (1942-2015) werd op zaterdag 27 januari 2018 zijn Magnificat, integraal, voor het eerst op Belgische bodem, uitgevoerd in de Christus Koningkerk te Gent. Daarna volgde een tweede uitvoering in de St.-Pauluskerk te Antwerpen op zondag 28 januari.

Het concert kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen, Academiekoor August De Boeck Asse, Koor Pojedu Melle, Filharmonisch Koor Antwerpen en de Koninklijke Harmonie Concordia Maaseik.

Concreet werd het project ingevuld door afgevaardigden van de betrokken verenigingen. Met name: Erik Demarbaix, initiatiefnemer en dirigent Filharmonisch Koor Antwerpen, sopraan Anja Van Engeland, Arthur Vanderhoeft, dirigent harmonie Concordia, Johan Van der Beken, dirigent Academiekoor August De Boeck en Pojedu.

De generale repetitie met 140 gemengde koorzangers en 45 muzikanten had plaats op 21 januari in de Steengoed Arena te Maaseik. Twee autobussen met koorzangeressen en zangers werden ontvangen met een kop koffie/thee en/of iets fris. De repetitie gaf een eerste indruk van het grandioze Magnificat in zijn volledige bezetting. Na de repetitie keken we met vertrouwen uit naar de concerten in Gent en Antwerpen.

45 muzikanten werden bereid gevonden twee weekends te besteden aan dit project. Een 10-tal vrijwillige medewerkers werkten logistiek mee.

Het concert bestond uit twee delen.

Harmonie Concordia speelde het voorprogramma bestaande uit ‘Ode aan Saint Cecilia’, een traditionele compositie, herschreven door zowel Henry Purcell, Jeremiah Clarke als Georg Friedrich Händel. Ook André Waignein selecteerde 3 delen uit dit werk die hij geschikt vond voor harmonieorkest. Als hommage aan André die op de feestdag van Sint-Cecilia, 22 november 2015, overleed, werd zijn bewerking uitgevoerd.

Een tweede werk ‘Deus ti salvet Maria’ is een traditioneel lied uit de 18e eeuw. De Nederlandse componist Hardy Mertens schreef een bewerking voor blaasensemble. Arthur Vanderhoeft soleerde op ‘corno da cacia’ de door hem bewerkte versie.

Met het Magnificat sloot het programma naadloos aan op dit Marialied.

De Franse stad Lille gaf André Waignein opdracht tot het schrijven van een Magnificat voor koor, sopraansolo en harmonieorkest. Het bestaat uit 8 delen. De tekst beschrijft het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth. Maria spreekt het Magnificat uit als beide zwangere vrouwen zich ontmoeten. Het gezongen verhaal werd prachtig uitgevoerd door de 3 koren, begeleid door het harmonieorkest. Vier van de acht delen werden ondersteund door de uitstekende sopraansolo.

Terugblikkend op het weekend mag iedereen trots en dankbaar zijn te hebben kunnen meewerken aan dit muzikaal project.
Open hier de webpagina van Grensland Actueel:

Nieuws van ons instaporkest

Na Tuur Gonnissen is ook zijn papa (Bert) toegetreden tot ons instaporkest. Hij speelt eveneens trompet en was vroeger al muzikant bij een ander korps. Reeds enkele weken volgen nog twee jongeren de repetities op woensdagavond: Jessica (trompet) en Ward Paumen (euphonium).
Wij wensen hun veel succes in ons korps.

Nieuwe muzikante

We verwelkomen Ann Bleukx (op fagot) in ons midden. Ann is al jarenlang bezig met muziek, o.a. als pianobegeleidster bij de Stedelijke Academie voor Kunsten in Maaseik en in de Academie te Maasmechelen.

Nieuwe penningmeester

Sinds 13 april heeft Jean-Pierre Boonen uit Neeroeteren de taak van penningmeester overgenomen van Mathieu Dirkx.  Hierbij bedanken wij Mathieu voor zijn jarenlange inzet en wensen Jean-Pierre veel succes in zijn nieuwe functie.